Om Lorensdal

Lorensdal är en vacker gammal skånegård byggd i traditionell stil. Länge drevs gården som lantbruk med både spannmålsodling och stuteri men lagom till konstrundan 2009 öppnades ett totalrenoverat Lorensdal för allmänheten.

I den gamla u-formade stallängan ryms ett företagshus med 17 charmiga lokaler.

I mangårdsbyggnaden ligger bistron som sköts av Majas Cottage. Den är öppen alla dagar för lunch och fika med hembakade godsaker. Där hittar man också Majas Cottage butik med vackra saker för hemmets inne och ute miljö.

Gårdens gamla lada är numera en modern teater och festlokal med både scen och kristallkronor. Där arrangerar Majas Events allt från bröllop, större konferenser, utställningar, mässor, vernissager till shower.

Lorensdal har fram till maj 2023 förvaltats av Henning Perssons Förvaltnings AB. Den 3 maj 2023 har ägande och förvaltningen av Lorensdal övergått till Mitt Hjärta Företagen genom köp av tidigare driftsbolaget Kreativitusen AB. Se mer på hemsidan:www.mitthjarta.se

Vinnare av Stadsbildspriset 2010

Miljö- och Byggnadsnämnden i Vellinge kommun utdelar årligen ett stadsbildspris till en byggnad, en plats, ett inre eller yttre rum, högst fem år gammalt.

Stadsbildspriset 2010 tilldelas Eskilstorp 31.5 Lorensdals gård i Vellinge kommun. Pristagare är byggherrarna systrarna Maria och Malin Ralman.

Juryns motiv:

”Gårdarna har alltid varit en betydelsefull del i Vellinges historia, både i stationssamhället och på landsbygden. Utvecklingen av gården Lorensdal från stuteri till ett kulturcentrum som tillfredställer alla sinnen är ett utmärkt exempel på omhändertagandet av en av Vellinges gårdar.

På ett föredömligt sätt har den gamla gårdens atmosfär tagits tillvara och utvecklats till nya användningar . Huvudbyggnaden har varsamt ändrats till bland annat kök och servering, stallbyggnader har blivit hantverkslokaler och ladan inrymmer möjlighet till teater och andra engagemang.

Lorensdal visar hur ett varsamt och omsorgsfullt omhändertagande av en gammal gård kan medverkar till en levande landsbygd.”